به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از زومیت؛ پژوهشهای تازه نشان میدهند که نوعی ناهنجاری مغزی–جمجمهای موسوم به “کیاری نوع ۱” ممکن است ریشه در ژنهای بهارثرسیده از نئاندرتالها داشته باشد؛ انسانهایی که حدود ۴۰ هزار سال پیش منقرض شدند اما همچنان ردپای ژنتیکی آنها در بدن ما باقی است.
شباهت عجیب جمجمه نئاندرتالها و مبتلایان به ناهنجاری کیاری
بر اساس این تحقیقات، جمجمه افراد مبتلا به ناهنجاری کیاری نوع ۱، از نظر شکل و ساختار، شباهت قابلتوجهی با جمجمههای فسیلشدهی نئاندرتالها دارد. این ناهنجاری شامل صافتر و کوچکتر بودن بخش پایینی جمجمه است، که باعث میشود فضای کافی برای جایگیری کامل مخچه وجود نداشته باشد و بخشی از آن به درون کانال نخاعی رانده شود.
نتیجه چنین فشاری میتواند بروز علائمی همچون سردردهای مزمن، درد گردن، بیحسی اندام و اختلالات خواب (آپنه خواب) باشد. با این حال، برخی افراد مبتلا ممکن است هیچ علائم مشخصی نداشته باشند.
مدلسازی دیجیتال برای بررسی منشاء نئاندرتالی
مطالعهای به سرپرستی کیمبرلی پلومپ از دانشگاه فیلیپین نشان داد که در مدلسازی سهبعدی جمجمه ۱۰۳ انسان امروزی (شامل افراد سالم و مبتلایان به کیاری)، ساختار جمجمه مبتلایان با نمونههای نئاندرتال شباهت بیشتری دارد نسبت به سایر انسانهای باستانی نظیر انسان راستقامت، هایدلبرگی یا انسان خردمند اولیه.
این یافته بهطور بالقوه فرضیهی دکتر «ایونز باربوسا فرناندس» را تقویت میکند؛ جراح مغز و اعصابی که حدود ۱۵ سال پیش اعلام کرده بود شکل استخوان پسسری در بیماران مبتلا به کیاری، به جمجمههای نئاندرتالی دیدهشده در موزههای اروپایی شباهت دارد.
ناهنجاری ژنتیکی بهارثرسیده از گذشته؟
از آنجا که مغز انسان مدرن ساختاری متفاوت از نئاندرتالها دارد، جمجمه صافتر ممکن است برای مغز انسان امروزی فضای ناکافی ایجاد کرده و موجب فشار به بخشهای حیاتی شود. محققان قصد دارند در آینده با بررسی ژنوم افراد مبتلا به کیاری، میزان حضور ژنهای نئاندرتالی را در بروز این ناهنجاری ارزیابی کنند.
نتیجهگیری:
وجود چنین شباهتهای ساختاری بین انسان امروزی و نئاندرتالها نشان میدهد که میراث ژنتیکی انسانهای منقرضشده، هنوز هم میتواند بر سلامت ما تأثیر بگذارد — حتی به شکل مشکلات عصبی یا اختلالات ساختاری جمجمه
برچسبها:
نئاندرتال #ناهنجاری کیاری #سردرد #ژنتیک #اختلالات مغزی #پهنه پرواز #سلامت مغز