به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از ایرنا – مدیرکل بهزیستی مازندران گفت که هم اکنون ۲۴۰ کودک مبتلا به بیماری اوتیسم از خدمات تخصصی این نهاد حمایتی و خدماتی در طول سال بهره مند هستند.
فریبا بریمانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از حمایت همه جانبه بهزیستی مازندران از کودکان مبتلا به اختلالات اوتیسم خبرداد و اظهار داشت: این کودکان از خدمات آموزشی، توانبخشی و مشاوره ای بهزیستی مازندران برخوردارند.
این مقام مسوول با بیان اینکه اوتیسم نوعی اختلال عصبی رشدی شامل نقص در تعامل و برقراری روابط اجتماعی، مشکل در پردازش ادراک و رفتارهای تکراری است، خاطرنشان کرد: اختلال طیف اوتیسم در کشورمان نیز مانند بسیاری از نقاط جهان با هرگونه جایگاه توسعه یافتگی، یکی از مشکلات پیچیده سلامت محسوب می شود که برای حل آن، بخش های مختلف دولتی، مردمی و خانواده های افراد دارای اوتیسم در یک برنامه جامع و هماهنگ باید مشارکت کنند.
وی، نقش مراکز تخصصی در توانمندسازی کودکان اختلال طیف اوتیسم را مهم ذکرکرد و افزود: هم اکنون پنج مرکز روزانه آموزشی و توانبخشی اوتیسم در شهرهای ساری، بابل، آمل، و چالوس زیر نظر بهزیستی مازندران به کودکان زیرپوشش این نهاد حمایتی، مشغول ارایه خدمات هستند.
وی اظهار کرد: در این مراکز پس از طی مراحل پذیرش و ارزیابی جامع توسط کارشناسان تیم درمان و توانبخشی، خدمات مختلف آموزشی و توانبخشی شامل خدمات توانبخشی پزشکی، آموزشی، روانی اجتماعی، هنری ارایه می شود.
مدیرکل بهزیستی مازندران، برنامه توانبخشی خانواده محور در اختلال طیف اوتیسم را از دیگر برنامه های سازمان بهزیستی دانست و عنوان کرد: در این برنامه با هدف افزایش ضریب نفوذ خدمات توانبخشی و توانمندسازی افراد خانواده، ضمن بهره گیری از بسته آموزشی روزانه ویژه مداخلات خانواده محور، خانواده فرد دارای اختلال اوتیسم، محور برنامه قرار می گیرند.
بریمانی ادامه داد: برنامه مداخلات خانواده محور در اختلال طیف اوتیسم، برنامه ای برگرفته شده از دیدگاه توانبخشی مبتنی بر جامعه است که در آن فعالیت اصلی مداخله بر عهده والدین است و ارزیابی ها و هدایت برنامه توسط متخصصان مختلف حیطه توانبخشی و آموزش انجام می شود.
وی با بیان اینکه در این برنامه، والدین و اعضای خانواده فرد دارای اختلال اوتیسم، از جمله افراد کلیدی در این روش در نظر گرفته می شوند، گفت: حضور والدین در برنامه ها و انجام فعالیت های توانبخشی و آموزشی در منزل می تواند کارایی برنامه ها را بیشتر کند.
وی ادامه داد: پس از برخورداری از خدمات آموزشی و توانبخشی مورد نیاز در مراکز روزانه آموزشی توانبخشی اختلال طیف اوتیسم، همه ساله با ورود این افراد به مدارس عادی، استثنایی، مراکز حرفه آموزی و کارگاه های تولیدی حمایتی، شاهد ترخیص موفق آنان از مراکز روزانه توانبخشی آموزشی هستیم.
این مقام مسئول پرداخت مستمری، پرداخت حق پرستاری، کمک هزینه درمان، کمک هزینه لوازم بهداشتی، کمک هزینه توانبخشی و درمان اختلالات دهانی و بلع و تغذیه، کمک هزینه ایاب و ذهاب، کمک هزینه خدمات توانپزشکی شامل کار درمانی، گفتار درمانی، خدمات مشاوره ای و ارایه خدمات مشاوره و روان شناختی به خانواده های اوتیسم توسط مراکز مشاوره تابعه بخشی را از جمله خدمات ارایه شده بهزیستی مازندران به خانواده های دارای کودک مبتلا به اوتیسم عنوان کرد.
بریمانی بر لزوم غربالگری و آگاهی عمومی از اختلال طیف اوتیسم تاکید کرد و گفت: خانواده ها در صورت مشاهده هرگونه علامت هشدار دهنده، به مراکز مجاز غربالگری اوتیسم مراجعه کنند تا از تشدید اختلال جلوگیری شود.
وی افزود: همچنین سامانه غربالگری طیف اوتیسم به آدرس اینترنتی “autism.behzisti.net” خـدمت دیگری است که در راسـتای اجرای برنامه غربالگری، تشـخیص و مـداخله در این اختلال توسط سازمـان بهزیستی کشور طراحی شـده است.
وی گفت: این سامـانه امکان اجرای الکترونیک و آنلاین آزمون غربـالگری توسـط خـانواده های دارای کودک ۲ تا پنج ساله و ارجاع به پایگاه های غربالگری و تشـخیص سازمان بهزیستی برای دریافت خدمات تشخیصی و نیز معرفی به ستاد پذیرش و کمیسیون های پزشکی توانبخشی تعیین نوع و شدت معلولیت جهت قرار گیری در چرخه خدمات حمایتی و نیز بهره مندی از خدمات تخصصـی در قالب مراکز روزانه توانبخشی آموزشـی اختلال طیف اوتیسم فعـال در سراسـر استان را با بالاترین دقت و کمترین زمـان و هزینه فراهم سـاخته است.
وی علائم عمومی اوتیسم در کودکان را شامل مواردی مانند پرخاش کردن در مقابل ایجاد ارتباط با اطرافیان عنوان کرد و با اینکه کودک در چنین حالتی، هیجان خود برای بازیهای دسته جمعی را از دست میدهد و گوشهگیر و عصبی جلوه میکند، اظهار داشت: ریشه این اختلال به تعاملات اجتماعی بر میگردد و در همان نقطه، خلل ایجاد میکند.
اوتیسم ( Autism) یا درخودماندگی، نوعی اختلال رشدی از نوع روابط اجتماعی است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص میشود و علایم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز میکند و علت اصلی آن هنوز ناشناخته است.
به افرادی که این اختلال را دارند اوتیستیک یا درخود مانده گفته میشود. این اختلال در پسران شایعتر از دختران است و وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی در بروز اوتیسم ندارد.
این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارتهای ارتباطی تأثیر میگذارد و کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در ارتباطات کلامی و غیرکلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی، مشکل دارند و ارتباط با دیگران و دنیای خارج برای آنان دشوار میشود.
بهزیستی مازندران ۱۶۲ هزار خانوار با ۳۶۰ هزار نفر جمعیت را زیرپوشش دارد.
بهزیستی مازندران ۶۲ هزار معلول را زیرپوشش دارد و معلولان جسمی حرکتی با ۲۷ هزار نفر بیشترین تعداد معلولان زیر پوشش این نهاد حمایتی در استان را به خود اختصاص داده اند، این نهاد همچنین ۱۳ هزار معلول کم توان ذهنی، بیش از هفت هزار معلول نابینا و هفت هزار و ۴۳۰ معلول ناشنوا و کم شنوا، ۶ هزار و ۵۰۰ بیمار روانی مزمن و ۷۳۰ معلول صوت و گفتاری را در مازندران زیرپوشش دارد.