پناهگاه سلامت روان، نیاز امروز جامعه

اشتراک‌گذاری در:

به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از ایرنا- روانشناسان در روزهای سخت همانند جنگ، مبحث «پناهگاه سلامت روان»، را برای ایجاد آرامش و امنیت روانی افراد، پیشنهاد می‌دهند که توسط خود افراد و با تکنیک‌ها و توصیه‌های روانشناختی ساخته می‌شود.

برای تحقق این مهم نیازمند پناهگاه‌هایی تحت عنوان سلامت روان هستیم که در موقعیت‌های سخت و استرس‌زا، به افکار، فعالیت‌ها یا مکان‌هایی اشاره می‌کند که ما می‌توانیم برای ایجاد فضای ذهنی آرام به آنها پناه ببریم تا در این شرایط سخت، احساس آرامش، امنیت یا کنترل بیشتری کنیم.

یونس قیصی‌زاده روانشناس اجتماعی در این باره اظهارکرد: در شرایط سخت همانند روزهای جنگ، فشارهای روانی و جسمی زیادی وارد می‌آید که در این صورت، خستگی مغز و روان می‌تواند تصمیم‌های درست فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد که افراد، مستعد زودرنجی، حساسیت زیاد و یا تحریک‌پذیری غیر طبیعی می‌شوند و در نتیجه همه اینها، تعامل‌ها و ارتباطات با همسر، خانواده، دوستان و آشنایان را دچار مشکل کرده و در حالیکه ممکن است جنگ بطور فیزیکی به ما ضربه نزند اما درگیری و خشم و تنش را وارد زندگی کند.

این روانشناس بوشهری ادامه دادپک در این شرایط باید ذهن را از سرگردانی و جستجوی مدام اخبار و حوادث و افکار استرس‌آور دور نگهداشت، به عبارتی با مشغول کردن مغز و ذهن، از رهاشدگی و پرداختن آنها به امور استرس‌آور جنگ و گریز، جلوگیری کرد که برای اینکار باید «پناهگاه‌های سلامت روان» را در سه بخش ذهنی، عاطفی و فیزیکی ایجاد کنیم.

پناهگاه‌های ذهنی سلامت روان

به گفته قیصی زاده در این بخش پرداختن به اموری همانند دعا خواندن و یا مراقبه برای ایجاد آرامش ذهنی، توصیه می‌شود، همچنین در مواقع استرس‌زا، یادآوری خاطرات آرام بخش همانند خاطره گذراندن وقت با یکی از عزیزان، لحظات خوشی که با دوستان داشته‌ایم، تصور یک مکان امن و یا یک طبیعت زیبا که قبلا رفته و یا در عکس و فیلم دیده‌ایم نیز به ما کمک می‌کند تا دچار استرس نشویم.

وی بیان کرد: برای تجدید این خاطره‌ها تمرین لازم است که در این زمینه می توانید، چشمان خودتان را ببندید و مکانی را تصور کنید که با بودن در آن مکان، احساس امنیت و آرامش می‌کنید شامل طبیعت، اتاق کودکی، خانه پدری، کنار دریا، همچنین خواندن شعر و یا متن‌های امیدبخش نیز می‌تواند از جمله پناهگاه‌های ذهنی سلامت روان در مواجه با موقعیت‌های استرس‌زا باشد.

این روانشناس همچنین زمزمه چند جمله کوتاه و دلگرم کننده را در مواقع ضروری همانند؛ «همه اینها موقتی هست»، «من تنها نیستم»، «پدر و مادرم مواظب من هستند» یا گوش دادن به آهنگ‌های موسیقی که دوستشان داریم و لحظات خوشی را برای ما یادآوری کرده‌اند نیز در ساختن یک پناهگاه ذهنی سلامت روان مفید است، باید توجه نمود که این آهنگ‌ها هیجانی و استرس‌زا و یا غمناک نباشند.

قیصی زاده یکی دیگر از پناهگاه‌های مهم ذهنی سلامت روان را خواندن کتاب و بویژه رمان، دیدن فیلم و سریال‌های انگیزشی، پرداختن به سرگرمی‌ها و بازی‌های جذاب فضای مجازی عنوان کرد و ادامه داد: همه اینها می‌توانند ذهن ما را برای مدتها مشغول نگهدارند و روحیه تاب‌آوری و تحمل ما را در این شرایط سخت بالا ببرند.

پناهگاه‌های عاطفی سلامت روان

قیضی زاده در باره پناهگاه‌های عاطفی بیان کرد: گفت و گو با یک دوست عزیز و قابل اعتماد، پدر یا مادر، نامزد از جمله پناهگاه‌های این بخش هست و در این گفت و گوها سعی کنید که به مرور اخبار و حوادث استرس‌زایی که رخ داده، نپردازید زیرا بطور معمول این اخبار به طورت وسیع پخش شده و شنیده می‌شوند.

وی افزود: می‌توانید در این گفت وگوها به بازگو کردن خاطره‌های خوب یا خنده‌آور گذشته بپردازید، درباره آهنگ‌هایی که تازه شنیده‌اید یا فیلم و سریال‌هایی که تازه دیده‌اید حرف بزنید، مهم این است که این گفت وگوها باعث افزایش تنش و استرس شما نشود، بلکه آرامش را به همراه داشته باشد.

این روانشناس گفت: همچنین در این بخش می‌توانید با نوشتن و بازگو کردن احساسات خودتان، پناهگاهی عاطفی را برای خودتان ایجاد کنید، طوریکه احساسات واقعی و بدون سانسور خودتان را روی کاغذ بنویسید و یا اینکه در تلفن همراه خودتان یادداشت کنید زیرا این برون‌ریزی احساسات برای مدیریت استرس خیلی مهم است.

پناهگاه فیزیکی سلامت روان

قیصی زاده اظهارکرد: در این بخش می‌توانید یک مکان خلوت و امن را در خانه و محل سکونت خود، خاص خودتان ایجاد کنید، یک گوشه‌ای از اتاق یا خانه که دارای امنیت فیزیکی هست را بطور آرام‌بخشی همراه با نور ملایم و کم، شمع و گل و گلدان تزئین کنیدزیرا حضور در این مکان می‌تواند به شما در گذراندن لحظات استرس‌زا، کمک کند.

وی اضافه کرد: همچنین یک چنین مکان آرام‌بخشی را با توجه به سلیقه و نیازهای کودکان و فرزندان خود نیز می‌توانید درست کنید تا آنها با گذراندن وقت در آنجا احساس آرامش و امنیت ذهنی کنند.

کد خبر:2844

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *