سنین نوجوانی با تب و تاب و فراز و نشیب در اخلاق و رفتار همراه است؛ دورهای که بیش از هر زمان دیگر در برابر مسائل اجتماعی، آسیبپذیر هستند، کاهش سن اعتیاد به مواد و سیگار به سنین نوجوانی مصداق این ادعا است، با این وجود طرحهای آگاهکننده نوجوانان کم تعداد هستند و اغلب ناموفق، طرح مانا اما در این میان تلاش کرده که نوجوانان را برای مقابله با آسیبها به میدان بیاورد.
به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از جهان صنعت نیوز، دوستان ناباب، اعتیاد، سیگار، خودکشی، بزهکاری، فرار از خانه و مدرسه و عشقهای زودرس از جمله آسیبهایی هستند که همواره نوجوانان را تهدید میکنند، این در حالی است که در دنیای امروز، نوجوانان به عنوان آیندهسازان جامعه، نیازمند فرصتهایی هستند که به آنها امکان دهد تا مهارتهای اجتماعی خود را تقویت کرده و در حل مسائل اجتماعی مشارکت کنند.
سازمان بهزیستی کشور با اجرای طرح مشارکت اجتماعی نوجوانان ایران، تحت عنوان “طرح مانا” به دنبال ارتقای توانمندیهای نوجوانان و ایجاد فضایی مناسب برای فعالیتهای گروهی است. طرحی که قرار است در برابر آسیب های فردی و اجتماعی مانند اعتیاد از نوجوانان و دانش آموزان حمایت کند.
طرح مانا چیست؟
طرح مانا با رویکرد پیشگیرانه چند سالی است که از سوی سازمان بهزیستی کشور برای دانش آموزان ۱۳ تا ۱۸ سال اجرا میشود و ارتقای توانمندیهای نوجوانان، افزایش شناخت نسبت به مسائل و آسیبهای اجتماعی نوجوانان، اصلاح نگرش در جهت جمع گرایی و کار گروهی، افزایش مهارت های کارهای مشارکتی، ایجاد ظرفیت برای تمرین و انجام فعالیت های مشارکتی در محله ها و موسسات غیردولتی، ایجاد ساز و کار تشویقی برای حمایت از طرحهای جمعی نوجوانان در زمینه پیشگیری از آسیب های اجتماعی و توسعه شبکه روابط مشارکتی نوجوانان برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی از جمله اهداف این طرح به شمار میرود.
در حقیقت طرح مانا به منظور استفاده از مشارکت جوانان هر محله در مهار و کنترل آسیبها و مشکلات هر محله و همچنین ارتقای سطح توجه نوجوانان و عدم بی تفاوتی آنان به مسائل و مشکلات محل زندگی خود طراحی شده و به اجرا در آمده است. این نوجوانان از طریق پایگاههای سلامت اجتماعی و مراکز مثبت زندگی سازمان بهزیستی جذب شده و طی جلسات آموزشی با مفاهیم مشارکت و حل مشکلات گروهی و نوجوانی، مهارتهای حل مساله و کارآمدی و کمک به فرآیند هویتیابی و هویتپذیری آشنا میشوند.
یکی از کارکردها و وظایف این برنامه این است که نوجوانان در تمام مراحل حل مساله مشارکت و دخالت داشته باشند، به این معنی که پس از شکلگیری گروهها با کمک و راهبری تسهیلگران محلی آموزش دیده مسائل و مشکلاتی که در گروه و محلهشان وجود دارد را طی جلسات آموزشی مختلف مورد بررسی، بحث و اولویتبندی قرار دهند و پس از آن نیازها، مسائل و اولویتها استخراج شود. در همین راستا گروه موظف به طراحی و تدوین پروژهای برای کمک به رفع مساله در گروه یا محله خود است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره طرح مانا میگوید: برنامه مشارکت اجتماعی نوجوانان ایران (مانا) حدود هشت سال است که در سازمان بهزیستی در حال اجرا است.
سیدجواد حسینی افزود: در این برنامه دانشآموزان دختر و پسر ۱۳ تا ۱۸ ساله از طریق انجمنهای محلات فراخوانده شده و طی حدود ۱۲ جلسه مهارتهای مرتبط با کار در محله و اجتماعات کوچک را فرا میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: در این برنامه تلاش شده تا ضمن بهرهمندی از اوقات فراغت دانشآموزان، مهارتهای مشارکت اجتماعی آنان ارتقا یافته و با مهارتهای تدوین پروژههای ارتقای سلامت اجتماعی محلی آشنا شوند که در سال جاری، دانشآموزان تحت پوشش این برنامه قرار گرفتند.