محمد کنگانی، فردی که به رغم معلولیت خود، به نماد تلاش و پایداری در عرصههای مختلف فرهنگی و اجتماعی تبدیل شده است، توانسته با ارادهای فولادین، مرزهای توانمندی انسان را دوباره معنا کند. وی که بیش از 20 سال از عمر خود را بهعنوان فعال فرهنگی، خبرنگار، لیدر، راهنما و موزهدار گذرانده، مدیرعامل موسسه مردم نهاد گردشگری معلولین شهرستان کنگان است. به علاوه، وی موسس انجمن سیراف فارس بوده و تاکنون 11 مقام کشوری را در کارنامه خود ثبت کرده است. پایگاه خبری پهنه پرواز گفتوگویی اختصاصی با ایشان داشته است :
پهنه پرواز: با سلام و احترام جناب آقای کنگانی، بسیار خوشحالیم که این فرصت را داریم تا در این مصاحبه اختصاصی با شما گفتگو کنیم. ابتدا لطفاً خودتان را معرفی کنید.
محمد کنگانی: با سلام و احترام، من محمد کنگانی هستم، مدیرعامل موسسه مردم نهاد گردشگری معلولین شهرستان کنگان. همچنین خبرنگار، لیدر، راهنما، موزهدار و فعال فرهنگی. از 20 سال پیش انجمن سیراف فارس را تاسیس کردم و طی این مدت توانستم 11 مقام کشوری کسب کنم. هماکنون نیز در سی و هفتمین نمایشگاه صنایع دستی تهران به نمایندگی از استان بوشهر حضور دارم تا صنایع دستی این استان را به صنعتگران و غرفهداران معرفی کنم.
پهنه پرواز: با توجه به معلولیت شما، چه انگیزهای باعث شد وارد حوزه گردشگری و صنایعدستی شوید؟
محمد کنگانی: به عنوان فردی دارای معلولیت، من فعل “خواستن” را برای خودم تعریف کردم. در دوران دبیرستان، یک متن کوچک نوشتم که در نشریه اطلاعات چاپ شد. این متن، نقطه شروعی برای من بود. در سال 76 در جشنواره ساحلی شرکت کردم و این تجربه باعث شد که عزمم برای انجام کارهای بیشتر جزم شود. در سال 83 انجمن سیراف فارس را تاسیس کردم و در سال 86 به عنوان محقق برتر صدا و سیما شناخته شدم. من همیشه به این اعتقاد داشتم که برای هر فردی که میخواهد، هیچ محدودیتی وجود ندارد. به همین دلیل وارد حوزه گردشگری و صنایعدستی شدم تا هم خودم را به جامعه معرفی کنم و هم به افراد دیگری که مثل من از تواناییهایشان بیخبرند، کمک کنم.
پهنه پرواز: چه پیشنهادی برای همنوعان خود دارید؟
محمد کنگانی: پیشنهاد من به همنوعان خود این است که خانه را آباد کنند و در جامعه حضور پیدا کنند. هر چند که در بسیاری از موارد مناسبسازیها به صورت کامل انجام نشده، ولی ما باید بیاییم و ارتباط برقرار کنیم تا حق معلولین از بین نرود. مهمتر از همه این که ما باید از قدرت ارتباط اجتماعی استفاده کنیم و اجازه ندهیم که به دلیل محدودیتها، از اجتماع جدا شویم.
پهنه پرواز: نظرتان در مورد مسئولان چیست و چه صحبتی با آنها دارید؟
محمد کنگانی: مسئولان باید بدانند که ما هم جزئی از همین جامعه هستیم. ممکن است روزی شما هم به جمع ما بپیوندید، پس دور از انتظار نیست که در آینده بخشی از جامعه معلولین باشید. من به مسئولان توصیه میکنم که در کارهای خود، از دغدغههای جامعه معلولین غافل نشوند. هر کدام از ما میتوانیم روزی در موقعیتی مشابه قرار بگیریم.
پیام من به معلولین این است که خودتان را دوست داشته باشید. ایمان داشته باشید که شما هم تواناییهای زیادی دارید و میتوانید تاثیرگذار باشید.
این مصاحبه نشاندهنده عزم و ارادهای است که در محمد کنگانی، یک فعال اجتماعی و فرهنگی، در برابر چالشهای زندگی شکل گرفته است. او با تعریف دوباره مفهوم “خواستن”، به عنوان یک الگو برای بسیاری از افراد به ویژه معلولین، به مسیر موفقیت قدم گذاشته و همچنان در حال گسترش مرزهای تواناییهای انسانی است.
هدف پایگاه خبری پهنه پرواز از معرفی افرادی چون محمد کنگانی، ترویج الگوهای موفقیت و اراده در جامعه است. این افراد با پشتکار و تلاشهای بیوقفه خود، نشان میدهند که هیچ محدودیتی نمیتواند مانع از پیشرفت و شکوفایی انسانها شود. معرفی چنین شخصیتهایی بهویژه برای افراد دارای معلولیت، فرصتی است تا آنها باور کنند که با داشتن عزم و انگیزه، میتوانند بر چالشها غلبه کنند و در عرصههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نقشآفرین باشند. این معرفیها به جامعه یادآوری میکند که توانمندیهای انسانی فراتر از محدودیتها و پیشفرضهای موجود است.