دریا رادمنش لیست مقالات تغذیه و رژیم غذایی آخرین بهروزرسانی: 6 روز پیش انتشار: 4 روز پیش 2 سؤال
در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده
در طب سنتی به طبع و مزاج توجه ویژهای میشود و اطباء این طب خصوصیات جسمی یا روانی افراد را بر اساس تاثیرات گرمی و سردی دستهبندی میکنند. طبع سرد یکی از انواع مزاجها است که بر عملکرد بدن، احساسات و انتخاب غذایی فرد تاثیر میگذارد. این طبع را میتوان با ویژگیهایی همچون حساسیت به سرما، انرژی کمتر بدن به دلیل گردش خون ضعیف و تمایل به گرما شناخت. درک طبع سرد یا سرد مزاجی و تاثیرات آن بر سلامتی فرد به شما کمک میکند تا با انتخابهای غذایی و سبک زندگی درست، تعادل بدن خود را حفظ کنید.
طبع سرد چیست؟
طبع و مزاج مشخصکننده ساختار بدنی هر فرد است و طبیعت ذاتی او را نشان میدهد. به طور معمول طبع تغییرپذیر نیست، اما اطباء طب سنتی معتقدند با مصرف برخی مواد غذایی و راهکارهای دیگر میتوان طبع را تغییر داد. طبع سرد یا سرد مزاجی یکی از ویژگیهای مزاج در طب سنتی بهشمار میآید و اغلب به افرادی اطلاق میشود که دمای بدنشان پایین است و نسبت به غذاهای سرد و هوای سرد حساسیت دارند.
این افراد معمولا علائم سرماخوردگی، کمخونی، خستگی و ناتوانی را تجربه میکنند. تحمل سرما برای افراد دارای طبع سرد که اغلب پوست روشنی هم دارند، سخت است. این افراد زیاد میخوابند اما انرژی کمی دارند. جالب است بدانید سرد مزاجی باعث خونسردی، کسلی و سستی فرد میشود؛ از همینرو کارهای افراد دارای این طبع به کندی پیش میرود.
علائم طبع سرد در زنان و مردان
سرد مزاجی اغلب با نشانههایی مانند سردی دست و پا، خشکی پوست، دل درد، سوءهاضمه، درد مفاصل، خستگی مزمن، کمخونی، ضعف جنسی و عدم تمرکز شناخته میشود. برخی دیگر از علائم طبع سرد در مردان و زنان شامل موارد زیر هستند:
سردی بدن
مشکلات گوارشی مانند یبوست
افزایش وزن
دلپیچه
افت انرژی
اضطراب و بیقراری
بیاشتهایی
عدم تحمل هوای سرد
ضعف سیستم ایمنی بدن
ترشح بیش از حد خلط در گلو
ابتلای مکرر به عفونتهای تنفسی
گاهیاوقات این ویژگیها ممکن است نشاندهنده بیماری باشد؛ بنابراین اگر علائم فوق پس از چند روز برطرف نشدند یا شدت پیدا کردند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
افراد سرد مزاج چه ویژگیهایی دارند؟
در پاسخ به این سوال که افراد سرد مزاج چه کسانی هستند و چه ویژگیهایی دارند، باید بگوییم که آنها معمولا احساساتشان را کمتر بروز میدهند و نبض کندی دارند. این افراد درونگرا هستند و غذایی که میخورند به سختی هضم میشود. فرد دارای طبع سرد دائما از احساس سرما، خشکی پوست و بیحوصلگی رنج میبرند. این افراد معمولا رنگپریده هستند، اضافه وزن دارند و موهایشان خیلی زود سفید میشود. جالب است بدانید طبع سرد میل فرد را به خوردن غذاهای گرم، تند و سنگین بیشتر میکند.
خصوصیات اخلاقی افراد سرد مزاج عبارتاند از:
کاهش هیجان و تحرک
بیحوصلگی و درونگرایی
احساس افسردگی
کمحرف بودن
تمرکز پایین
برخی اطباء طب سنتی معتقدند که زنان نسبت به مردان سرد مزاجتر هستند. از خصوصیات ظاهری زنان سرد مزاج میتوان به رنگپریدگی، پف زیر چشم، عدم احساس تشنگی، انرژی پایین، و اختلال در سیستم گوارش اشاره کرد. آنها معمولا با اختلال در سیکل قاعدگی مواجه میشوند.
بیشتر بدانید: طبع گرم
انواع طبع سرد
سرد مزاجی در طب سنتی به ۲ نوع اصلی طبع سرد و خشک (سوداوی) و طبع سرد و تر (بلغمی) تقسیم میشود که هر کدام ویژگیهای خاص خودشان را دارند. در ادامه درباره آنها بیشتر توضیح میدهیم:
طبع سرد و خشک
اگر کنجکاوید بدانید طبع سرد و خشک چیست، باید بگوییم این طبع در افرادی با پوست سبزه و تیره مایل به خاکستری دیده میشود. رنگ چشم آنها معمولا قهوهای یا میشی است و سفیدی چشمشان، تیرهتر از افراد دیگر است. دیگر ویژگیهای ظاهری این طبع عبارتاند از:
اندام لاغر و قد نسبتا بلند
شانههای جمعشده
عروق برجسته اما ریز
صورت کشیده و چانه زاویهدار
چشم، بینی و دهان کوچک
پوست زبر، خشک و سرد
موهای زبر با فر ریز
طبع سرد و تر
تعداد زنان دارای این طبع نسبت به مردان بیشتر است و بهترین مثالی که میتوان برای آن زد، یک خانم نسبتا چاق با پوست سفید و بسیار زیباست. دیگر ویژگیهای ظاهری افراد دارای طبع سرد و تر عبارتاند از:
پوست سفید، نرم و لطیف
چشمان درشت
موهای نازک و لخت
بینی و دهان کوچک
عروق و رگهای ناپیدا
کدام خوراکیها و مواد غذایی طبع سرد دارند؟
سبک غذا خوردن و مواد غذایی میتواند تاثیر زیادی بر سرد مزاجی بگذارد. در جدول زیر مواد غذایی دارای طبع سرد را با توجه مزاج سرد و خشک یا سرد و تر مشخص کردهایم:
روش تشخیص طبع سرد
نوع طبع و مزاج از بدو تولد همراه فرد است، اما شدت آن میتواند در جنسیت و دورههای مختلف زندگی افزایش یا کاهش پیدا کند. برخی تحقیقات نشان میدهند که نیمی از سرد مزاجی بر اساس ژنتیک و بخش دیگر آن متاثر از محیط است. به همین دلیل عواملی همچون تغذیه، محیط جغرافیایی و آب و هوا در درمان مشکلات مرتبط با سرد مزاجی مورد بررسی قرار میگیرند. به طور کلی، میتوان بهترین روش تشخیص طبع سرد را شامل مشاهده علائم جسمی و روانی، تحلیل عادات غذایی و رفتاری و مشاوره با پزشک دانست.
درمان سرد مزاجی
برای درمان سرد مزاجی در طب سنتی از راهکارهایی استفاده میشود که گرما و سطح انرژی بدن افزایش یابد. هدف اصلی این راهکارها ایجاد تعادل بین سردی و گرمی بدن است. برای آشنایی با بهترین درمان طبع سرد به موارد زیر توجه کنید:
رعایت رژیم غذایی
یکی از روشهای موثر برای درمان سرد مزاجی مصرف غذاهایی با طبیعت گرم مانند زنجبیل، فلفل قرمز، دارچین، انگور، خرما و خشکبارها است. همچنین مصرف گوشت گوسفند، مرغ محلی یا خوراکیهای طبیعی مانند عسل، خرما، شیره انگور و روغن زیتون برای تعدیل طبع بدن مفید هستند.
اصلاح سبک زندگی
دیگر راهکار مفید برای درمان طبع سرد، گرم نگه داشتن بدن است. برای این منظور لباسهای گرم بپوشید و از روغنهای گرمکننده مانند روغن سیاهدانه برای ماساژ بدن استفاده کنید. انجام ورزشهای سبک و منظم مانند پیادهروی برای افزایش گردش خون و بالا رفتن دمای بدن مفید هستند. یادتان باشد، استرس میتواند سردی بدن را افزایش دهد. بنابراین با انجام تمرینات آرامشبخش مانند یوگا و مدیتیشن سطح استرس و اضطراب بدن خود را مدیریت کنید. گرفتن دوش آب گرم یا بخور گیاهی از دیگر روشهای گرم نگه داشتن بدن بهشمار میآیند که در رفع سردی بدن موثر هستند.
دمنوشهای گیاهی
بهترین دمنوش برای طبع سرد شامل موارد زیر میشود:
دمنوش زنجبیل
دمنوش دارچین و هل
دمنوش بابونه
دمنوش چای کوهی
دمنوش بادرنجبویه
دمنوش به لیمو
دمنوش اسطوخودوس
دارو درمانی
بهترین دارو برای طبع سرد در طب سنتی شامل گیاهان دارویی و ترکیباتی است که گرما و انرژی بدن را افزایش داده و موجب برطرف شدن سردی میشوند. اطباء طب سنتی این داروهای گیاهی را بر اساس نوع سردی (سرد و تر یا سرد و خشک) انتخاب میکنند که باید آنها را به صورت دمنوش، چای یا ترکیبات خوراکی مصرف کنید. به طور کلی، میتوان بهترین داروی گیاهی برای طبع سرد را شامل ترکیباتی از مواد گرم همچون زنجبیل، دارچین، عسل، روغن سیاهدانه و شیرههای طبیعی دانست.