زبان مادری ما مسیر پردازش جمله‌ها در مغز را تعیین می‌کند

اشتراک‌گذاری در:

نقش زبان مادری در درک ما بیشتر از آن است که فکر می‌کنیم. مغز انسان برای درک جمله‌ها، بسته به ساختار زبان، راهبردهای پردازشی متفاوتی را به کار می‌برد.

به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از زومیت ،درک جمله‌ای به‌ظاهر ساده مثل «من دیروز این مقاله را خواندم»، در واقع نیازمند پردازش مفهومی تقریباً پیچیده است؛ جمله‌ای که از عناصر اصلی همچون فاعل (من)، فعل (خواندم)، مفعول (مقاله) و زمان (دیروز) تشکیل شده است.

بااین‌حال، مغز انسان بدون مکث و به‌کمک قواعد زبانی، معنای جمله را استخراج می‌کند. آندریا ای. مارتین، روان‌شناس زبان در مؤسسه‌ی ماکس پلانک در هلند، می‌گوید یافته‌های پژوهشی تازه، حاکی از آن است که مغز انسان به‌گونه‌ای پویا و تطبیق‌پذیر، نحوه‌ی پردازش جملات را براساس ساختار هر زبان، تنظیم می‌کند.

به‌گزارش ساینتیفیک امریکن، در پژوهش تازه، گروهی از زبان‌آموزان هلندی‌زبان به کتابی صوتی به زبان مادری خود گوش دادند و در همین حین، امواج مغزی آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. پژوهشگران با طراحی یک شاخص خاص، سنجیدند که مغز در هر لحظه چند واژه‌ی احتمالی را برای ادامه‌ی جمله پیش‌بینی می‌کند. سپس، داده‌ها با سه مدل پردازش زبانی مقایسه شدند تا مشخص شود مغز چگونه ساختار معنایی جمله را در گذر زمان شکل می‌دهد.

در مطالعات قبلی مبتنی بر زبان انگلیسی، شرکت‌کنندگان معمولاً پس از شنیدن کامل هر عبارت، آن را تفسیر می‌کردند؛ اما در پژوهش جدید، افراد هلندی‌زبان هر جمله را پیش از پایان، در ذهن خود تکمیل کردند. افزون‌براین، مدلی که بر صبر کامل تا انتهای جمله و سپس تفسیر متکی است، در هیچ‌یک از دو زبان کارآمد به‌نظر نمی‌رسد.

کد خبر:2441

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *