راهنمای سفر به بندر لنگه؛ عروس بنادر ایران

اشتراک‌گذاری در:

به قلم فاطمه کشاورز

به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز این بار در مجله گردشگری علی بابا گذرمان به یکی از جاهای دیدنی هرمزگان افتاده است؛ بندر لنگه. این شهر زیبا در غرب استان هرمزگان و در کنار آب‌های نیلگون خلیج فارس قرار دارد و منتظر است تا شما جاذبه‌های تاریخی و طبیعی آن را کشف کنید.

بندر لنگه قدمتی طولانی دارد و از دیرباز نقش مهمی در اقتصاد و تجارت بین‌المللی ایران ایفا کرده و زمانی هم به عروس بنادر ایران شهرت داشته است. قدمت طولانی بندر لنگه باعث شده آثار تاریخی متعددی در آن شکل بگیرد که هر کدام حرف‌های زیادی برای گفتن از تاریخ بندر دارند.

اما جاهای دیدنی بندر لنگه به آثار تاریخی محدود نمی‌شوند؛ گوشه‌گوشه این شهر شگفت‌انگیز را جاذبه‌های طبیعی و تماشایی فرا گرفته که هر کدام طی سالیان طولانی شکل گرفته‌اند. از تماشای دریا و آسمان، تا بازدید از جاذبه‌های زمین‌شناسی مثل کلوت‌های دشت لشتان و جزیره شیدور هر کدام حس و حال خاص خود را دارند.

خلاصه که بندر لنگه آن‌قدر شگفتی و زیبایی دارد که ما تصمیم گرفتیم راهنمای سفر به بندر لنگه را با جزئیات کامل از راه‌های دسترسی، جاهای دیدنی و تفریحات تا فرهنگ و غذا بنویسیم تا شما با جای‌جای این شهر زیبا آشنا شوید. این راهنمای سفر به بندر لنگه، پاسخی است به تمام سوالات احتمالی شما درباره این شهر و به شما کمک می‌کند تا بهترین برنامه‌ریزی را برای بازدید از بندر لنگه داشته باشد.

بندر لنگه کجاست؟

بندر لنگه در گوشه غربی استان هرمزگان در کرانه ساحلی خلیج فارس قرار دارد. این شهر ساحلی یکی از قدیمی‌ترین بنادر ایران است. بندر لنگه از شمال به استان فارس و شهرستان بستک، از جنوب به خلیج فارس، از شرق به شهرستان بندر خمیر و از غرب به شهرستان پارسیان منتهی می‌شود.

مسیرهای دسترسی به بندر لنگه

برای رسیدن به بندر لنگه می‌توانید راه‌ها و وسایل نقلیه مختلفی را انتخاب کنید. بسته به مبدا سفرتان می‌توانید از هواپیما، کشتی، قطار و ماشین شخصی برای رسیدن به بندر لنگه استفاده کنید. البته به سلیقه و حوصله‌تان هم بستگی دارد.

اگر دوست دارید در مسیر از شهرهای مختلف هم دیدن کنید، قطعا ماشین شخصی گزینه مناسب شما است. اگر هم دوست دارید سریع به مقصد برسید، هواپیما را انتخاب کنید.

آب‌وهوای بندر لنگه

آب‌وهوای بندر لنگه مثل بسیاری دیگر از شهرهای جنوبی کشور گرم، شرجی و مرطوب است و فقط در بازه زمانی کوتاهی هوای معتدل و مطبوع دارد. در فصول بهار و تابستان گرمای بندر سوزان و میزان رطوبت بسیار بالاست. طوری که سر ظهر امکان خروج از خانه را ندارید و حتی ممکن است از گرمای زیاد مریض شوید.

از اوایل پاییز هوا کمی بهتر می‌شود تا به زمستان برسد. بندر لنگه در زمستان آفتابی ملایم و هوایی دلپذیر دارد. فصل پاییز و زمستان در بندر لنگه به بارش‌های رگباری معروف است. اینگونه بارش‌ها به صورت ناگهانی شروع و سریع هم قطع می‌شوند.

بهترین زمان سفر به بندر لنگه

بهترین زمان سفر به بندر لنگه به لحاظ آب‌وهوایی اواسط پاییز و زمستان است. در این زمان هوا همچنان آفتابی است، اما گرمای زیادی ندارد. آب‌وهوای خوب منطقه به شما فرصت لذت بردن از تفریحات آبی و گشت‌وگذار در جاهای دیدنی بندر لنگه را می‌دهد و سفرتان را به‌یادماندنی‌تر می‌کند. این بازه زمانی به دلیل بیشتر شدن سفرهای تفریحی، ممکن است هزینه اقامت و تفریحات کمی بیشتر شود.

در طول تعطیلات نوروز آب‌وهوای بندر همچنان مناسب است، اما تعداد مسافران هم افزایش می‌باید. در این زمان به دلیل تعداد زیاد مسافران هم بندر و سواحل آن شلوغ‌تر می‌شود و هم ممکن است قیمت‌ها افزایش پیدا کند.

حمل‌ونقل در بندر لنگه چطور است؟

برای رفت‌وآمد و رسیدن به جاهای دیدنی بندر لنگه می‌توانید از تاکسی‌های موجود در شهر استفاده کنید. اگر هم دوست دارید ماشینی در اختیار خودتان داشته باشید، می‌توانید از شرکت‌های اجاره ماشین، ماشین اجاره کنید. به طور کلی وضعیت حمل‌ونقل عمومی در بندر لنگه خیلی پیشرفته نیست و بیشتر مسیرها را باید با تاکسی دربست طی کنید.

اسکله‌های بندر لنگه

بندر لنگه سه اسکله در بخش‌های مختلف دارد.
اسکله شماره ۱: اسکله شماره ۱ در سال ۱۳۶۰ بهره‌برداری شده است و چند کاربری مختلف دارد. این اسکله یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین اسکله‌های بندر لنگه است. طول اسکله ۲۴۳ متر و حداکثر آبخور مجاز برای پهلوگیری ۵.۵ متر است.

تفریحات بندر لنگه

تفریحات بندر لنگه حول طبیعت‌گردی و تفریحات آبی می‌چرخد. برای مثال شما می‌توانید از جاهای دیدنی بندر لنگه دیدن کنید؛ از طبیعت زیبا و آب‌های خلیج فارس به‌ویژه هنگام غروب و طلوع آفتاب عکس بگیرید و سوژه‌های خاص ثبت کنید.

شنا در مناطق مجاز، تجربه تفریحات آبی مثل جت اسکی و پدل‌سواری و خرید اجناس خارجی از بازارهای محلی از دیگر تفریحات بندر لنگه هستند.

جاهای دیدنی بندر لنگه

در ادامه راهنمای جامع سفر به بندر لنگه، به جاهای دیدنی بندر لنگه می‌رسیم. جنس دیدنی های بندر لنگه با دیگر جاذبه‌ها متفاوت است و اکثرا طی میلیون‌ها سال توسط فرآیندهای طبیعی زمین شکل گرفته‌اند.

– کلوت‌های دشت لشتان

کلوت‌های دشت لشتان اولین جای دیدنی است که به آن سر می‌زنیم. این جاذبه طبیعی، دشتی زیبا و بکر در منطقه‌ای تاریخی است که محل عبور کاروان‌های تجاری بوده است. کلوت‌های دشت لشتان بر اثر فرسایش چند میلیون ساله زمین شکل گرفته‌اند و نمونه آن‌ها کمتر جایی پیدا می‌شود. نتیجه این همه سال فرسایش، شکل‌گیری سنگ‌هایی عظیم با اشکال عجیب و غریب است.

در واقع این سنگ‌ها سالیان پیش کوه بوده‌اند که طی فرایندهای طبیعی زمین به این شکل درآمده‌اند. لمس سنگ‌‌هایی که قدمتی طولانی دارند و در سرما، گرما، آفتاب و باران‌های مختلف تا به امروز دوام آورده‌اند، تجربه منحصر‌به‌فردی است که فقط در مواجه با کلوت‌های دشت لشتان پیدا می‌کنید.

– مسجد افغان

یکی از آثار تاریخی بندر لنگه، مسجد افغان است که در سال ۱۳۵۴ شمسی وارد لیست آثار ملی ایران شد. سال تاسیس مسجد افغان به سال ۱۲۳۲ در زمان افشاریه باز می‌گردد و توسط فردی به نام حاج عبدالله افغان ساخته شده است‌. این مسجد در مرکز شهر بندرلنگه در محله افغان قرار دارد.

با اینکه بنا متعلق به دوره افشاریه است، اِلمان‌های معماری دوره صفوی هم در آن دیده می‌شود. مسجد ظاهری ساده دارد و ستون‌های آن با گچ‌بری‌های ظریف و زیبا تزیین شده‌اند و سقف مسجد چوبی و پنجره‌های آن مشبک و گچی است. مسجد افغان دو شبستان تابستانی و زمستانی هم دارد که همچنان پابرجاست.

– جزیره شیدور

جزیره شیدور که به جزیره «مارو» هم که معروف است، در ۱.۵ کیلومتری جزیره لاوان قرار داد. این جزیره غیرمسکونی و خالی از سکنه است و به همین خاطر طبیعت آن بکر و دست‌نخورده باقی مانده‌ است. البته جزیره ساکنانی قدیمی مثل لاکپشت‌های دریایی، پرستو‌های دریایی نظیر پرستوی دریایی معمولی، سفید، تیره، پشت تیره، کاکلی بزرگ و کاکلی کوچک و سسک دم‌دراز، باکلان گلو سیاه، اگرت ساحلی، کاکایی دودی و عقاب ماهی‌گیر دارد.

سواحل جزیره شیدور بیشتر صخره‌ای هستند و سواحل ماسه‌ای بین صخره‌ها شکل گرفته‌اند. ترکیب آب‌های زلال و فیروزه‌ای خلیج فارس با ماسه‌های سفید و کرمی ترکیب جذابی را خلق کرده که با یک بار دیدنش هرگز آن را از یاد نمی‌برید.

– عمارت فکری

اگر دوست دارید با معماری اصیل جنوبی آشنا شوید و بین آجرهای تاریخ قدم بزنید، از عمارت فکری در بندر لنگه غافل نشوید. این عمارت باشکوه به دوران قاجار تعلق دارد و در سال ۱۳۷۵ شمسی به ثبت ملی رسیده است. عمارت فکری متعلق به تاجری معروف در بندر لنگه به نام عبدالواحد فکری بوده که علاوه بر اینکه در این عمارت زندگی می‌کرده، آن را به محلی برای قرارهای کاری خود هم تبدیل کرده بود.

به همین خاطر معماری عمارت فکری به صورت اندرونی و بیرونی ساخته شده تا حریم خصوصی اعضای خانه حفظ شود. از المان‌های معروف معماری جنوبی در این بنا، می‌توانیم به بادگیرها اشاره کنیم. عمارت فکری ۵ بادگیر دارد که برای خنک کردن خانه در روزهای گرم و سوزان جنوب کاربرد داشتند.

جالب است بدانید مصالح به‌کار‌رفته در ساخت عمارت هم با هویت جنوب تناسب داشتند؛ برای مثال در سقف عمارت از حصیرهای بافته‌شده از الیاف طبیعی استفاده کرده‌اند. عمارت فکری به شما فرصت آشنایی با تاریخ و معماری جنوب را می‌دهد.

– قلعه مغویه

قلعه مغویه که به قلعه شیخ سلطان مرزوقی هم معروف است، از دیگر جاهای دیدنی بندر لنگه است که فرصت آشنایی با تاریخ بندر را به شما می‌دهد. قدمت قلعه مغویه به سال ۱۳۲۱ هجری قمری و دوره قاجار باز می‌گردد. این قلعه دو طبقه و در بخش‌هایی سه طبقه است و تعداد زیادی اتاق دارد.

حمام سنتی، برج نگهبانی و بادگیر از دیگر بخش‌های قلعه مغویه هستند. این بنای خشتی یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی هرمزگان است و از لحاظ معماری هم اهمیت ویژه‌ای دارد. قلعه در ۴۵ کیلومتری بندر لنگه قرار دارد و از طریق جاده بندر لنگه به بندر مغویه به سمت عسلویه به این قلعه تاریخی می‌رسید.

– بندر کُنگ

یکی از رویایی‌ترین دیدنی های بندر لنگه، بندر زیبای کنگ است که به هیچ وجه نباید از دستش بدهید. در واقع بندر کنگ در دل خود جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مختلفی دارد و می‌توانید با یک تیر چند نشان بزنید. قلعه پرتغالی‌ها، مسجد جامع کنگ، لنج بوم موسی، پارک کوهین، برکه دریا دولت، خانه گلبتان و موزه مردم‌شناسی بندر کنگ برخی از جاذبه‌های دیدنی این بندر هستند.

– تنگه باغویه شبیکوه

در ادامه راهنمای سفر به بندر لنگه، به یک جاذبه خارق‌العاده می‌رسیم؛ تنگه باغویه شبیکوه. این جاذبه حیرت‌انگیز در روستای باغویه در شهرستان بندر لنگه قرار دارد. تنگه باغویه صدها سال پیش در اثر عبور جریان آب از دل سنگ‌ها بیرون زده و سنگ‌های کوهستان اطرافش را به شکل امروزی درآورده است.

– قلعه لشتان

قلعه لشتان یکی دیگر از دیدنی های بندر لنگه است که با قدمت تاریخی خود موردتوجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است. این قلعه دیدنی در شمال شرقی بندر لنگه، روستای بارچاه و بر فراز کوه‌های شاهین‌کوه قرار دارد. قلعه لشتان در زمان خودش نقش بسیار مهمی در حفاظت از شهر داشته و بیشتر پرتغالی‌ها برای حفظ سلطه خود بر خلیج فارس از آن استفاده می‌کردند.

– پارک ساحلی کوثر

اگر اهل قدم زدن و تماشای دریا هستید، دل کندن از پارک ساحلی کوثر برایتان سخت می‌شود. این پارک ساحلی زیبا در کنار آب‌های خلیج فارس قرار دارد و با داشتن مسیرهای مناسب پیاده‌روی، گزینه مناسبی برای قدم زدن و لذت بردن از فضای شهر است. همچنین می‌توانید طلوع و غروب آفتاب را بر فراز آب‌های نیلگون تماشا کنید.

– مسجد ملک بن عباس

مسجد ملک بن عباس از دیگر دیدنی های بندر لنگه است که قدمتی طولانی دارد. بنای اصلی مسجد به دوران صفویه برمی‌گردد، اما بنای فعلی مسجد متعلق به دوران قاجار است. ستون‌های مسجد با گچ‌بری‌های ظریف تزیین شده‌اند و سقف آن مزین به گچ‌بری‌های گل و بته است. جالب است بدانید مسجد ملک بن عباس به خاطر انحراف در مناره، به برج پیزای ایران معروف است.

– بازار بندر لنگه

راهنمای سفر به بندر لنگه که بدون معرفی مرکز خرید نمی‌شود. یکی از لذت‌های هر سفری گشت‌وگذار در بازارهای محلی و قدیمی و خرید سوغاتی‌های خاص آن شهر است. در بندر لنگه هم بازار مسا یا مساح، بازاری تاریخی و معروف است که می‌توانید اجناس مختلفی را در آن پیدا کنید.

انواع خوراکی‌های محلی، ادویه، دسر و شیرینی، ماهی و میگو، لباس و وسایل مختلف دیگر را می‌توانید در بازار مساح تهیه کنید. علاوه بر این، در بازار بندر لنگه فرصت معاشرت با مردم محلی و تماشای بافت قدیمی شهر را خواهید داشت.

سوغات بندر لنگه

همین اول باید بگوییم که سوغات بندر لنگه به دو دسته تقسیم می‌شود، صنایع دستی و خوراکی‌های جنوبی. صنایع دستی بندر لنگه از زیباترین سوغاتی‌هایی است که می‌توانید با خود به خانه ببرید و از هنر دست مردم جنوب لذت ببرید. حصیربافی هم یکی از معروف‌ترین صنایع دستی بندرلنگه است که بیشتر زنان به آن مشغول هستند. مهم‌ترین وسیله برای ساخت حصیر، الیاف طبیعی مثل برگ درخت خرما و گیاهان دیگر است.

بعد از حصیربافی، پارچه‌های گلابتون با رنگ و نقش‌های متنوع سوغات محبوب بندر لنگه هستند. هنرمندان بندر این پارچه‌های سوزن‌دوزی را با رنگ‌های شاد می‌دوزند و طرح و نقش‌های اصیل ایرانی را روی پارچه خلق می‌کنند. از این پارچه‌ها می‌توانید در دوخت مانتو، شومیز، جلیقه، کیف و سایر لباس‌ها استفاده کنید.

علاوه بر صنایع دستی می‌توانید دسرهای خوشمزه جنوبی را که اغلب طعمی شیرین دارند هم به عنوان سوغاتی تهیه کنید؛ مثل رنگینک. از ماهی و میگوی تازه جنوب هم غافل نشوید؛ البته حمل‌ونقل و نگهداری ماهی و میگو کمی سخت است، اما نشدنی نیست.

فرهنگ مردم بندر لنگه

ساکنان سرزمین‌های آب و آفتاب همانند پرتوهای گرم خورشید، گرم و مهربان هستند و به خوبی از گردشگران و مهمانان شهر خود پذیرایی می‌کنند. بیشتر مردم به زبان فارسی آمیخته با لهجه لنگه و یا اچمی صحبت می‌کنند و به دلیل تجاری بودن منطقه به زبان‌های انگلیسی، عربی و هندی هم ممکن است مسلط باشند.

شغل بیشتر مردم با فعالیت‌های دریایی مثل واردات و صادرات، صید مروارید و ماهیگیری گره خورده است. بسیاری از زنان بندر لنگه هم به ساخت صنایع دستی مثل حصیربافی، زردوزی، خوس‌دوزی و گلابتون‌دوزی مشغول هستند. اکثر مردمان بندر لنگه مسلمان (شیعه یا سنی) هستند و همان مراسم معمول سایر مسلمان‌ها را هم برگزار می‌کنند.

کد خبر:1726

نظرات ارزشمند شما

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *