در گفتگو با «شبنم لشگری»، پژوهشگر فناوریهای نوین، چرایی سرعت بالای پذیرش هوش مصنوعی و اثرات اجتماعی و اقتصادی آن را بررسی کردیم.
به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز به نقل از سایت دیجیاتو ، در عصر پرشتاب فناوری، هوش مصنوعی با سرعتی بیسابقه در حال تسخیر عرصههای مختلف زندگی انسان است. مطالعات اخیر نشان میدهد نرخ پذیرش این فناوری از سرعت فراگیر شدن اینترنت و رایانههای شخصی پیشی گرفته است. «شبنم لشگری»، پژوهشگر فناوریهای نوین، در گفتگو با دیجیاتو، کارایی بالای هوش مصنوعی برای افزایش بهرهوری و دسترسی راحتتر به آن را از جمله دلایل پذیرش سریعتر هوش مصنوعی میداند. این پژوهشگر در ادامه هشدار میدهد AI ممکن است نابرابریهای درآمدی را تشدید کند. به اعتقاد او با گسترش این فناوری، خطر تشدید شکافهای دیجیتالی وجود دارد، به خصوص در ایران که با مشکلاتی همچون تحریم و فیلترینگ روبهرو هستیم.
دادههای مقاله پژوهشی دفتر ملی تحقیقات اقتصادی (NBER) نشان میدهد عموم مردم هوش مصنوعی مولد (GenAI)، بهویژه ابزارهایی مانند ChatGPT، را بسیار سریعتر از فناوریهای قبلی مانند اینترنت و رایانههای شخصی پذیرفتهاند.
این مطالعه که 3 پژوهشگر با عنوان «پذیرش سریع هوش مصنوعی مولد» تهیه کردهاند، بیان میکند نزدیک به 40 درصد بزرگسالان آمریکایی در بازه سنی 18 تا 64 سال، طی 2 سال گذشته از ابزارهای هوش مصنوعی مولد مانند ChatGPT استفاده کردهاند. رسیدن به این میزان پذیرش برای کامپیوترهای شخصی حدود 12 سال و برای اینترنت نزدیک به 5 سال زمان برده است.
به گفته نویسندگان این مقاله، عوامل مختلفی در سرعت پذیرش هوش مصنوعی مولد نقش دارند. اولاً GenAI در مقایسه با رایانههای شخصی و اینترنت ارزانتر و در دسترستر است. ثانیاً، GenAI کاربردهای بسیار متنوعی دارد و میتواند برای طیف گستردهای از وظایف استفاده شود.
استفاده از هوش مصنوعی مولد نیز میان گروههای مختلف جامعه یکسان نیست؛ جوانان، افراد تحصیلکرده و شاغلان مشاغل تخصصی، بیشترین کاربران این فناوری را تشکیل میدهند. همچنین مردان بیشتر از زنان از این فناوری استفاده میکنند. هوش مصنوعی مولد در زمینههای گوناگونی ازجمله تولید محتوا، انجام امور اداری، برنامهنویسی و حتی خلق آثار هنری کاربرد دارد.
براساس نظرسنجیها، بین یک تا 5 درصد کل ساعات کاری درحالحاضر با کمک هوش مصنوعی مولد انجام میشود و پاسخدهندگان گزارش میدهند صرفهجویی زمانی معادل 1.4 درصد کل ساعات کاری را تجربه کردهاند.
بااینحال، نویسندگان این مقاله هشدار میدهند هوش مصنوعی مولد فناوری نوظهوری است و تأثیرات بلندمدت آن هنوز مشخص نیست. آنها همچنین خاطرنشان میکنند GenAI میتواند پیامدهای منفی نیز داشته باشد، مانند ازدستدادن شغل و افزایش نابرابری.
بررسی چالشها و فرصتهای هوش مصنوعی مولد
برای بررسی عمیقتر ابعاد مختلف این موضوع با «شبنم لشگری»، پژوهشگر فناوریهای نوین، گفتگو کردیم. او با اشاره به نقش اساسی فناوریهای دیجیتال در زندگی مردم، معتقد است کارایی بالای هوش مصنوعی برای افزایش بهرهوری و دسترسی راحتتر به آن موجب گسترش روزافزون استفاده از GenAI شده است.