خودیاری یعنی چه؟
به گزارش پایگاه خبری پهنه پرواز ،خودیاری (self help) مجموعه مهارتهایی است که با ایجاد تغییرات درونی در فرد، باعث بهبود وضعیت زندگی او میشوند.
همۀ ما روزهایی را در زندگی سپری میکنیم که از نظر روحی و جسمی شرایط بدی داریم و در این حال مسلما عملکرد ضعیفی در جوانب مختلف زندگی خواهیم داشت. برای مثال خودتان را بعد از شکست در یک امتحان مهم که برای آن زمان زیادی وقت گذاشتهاید تصور کنید. چه رفتاری با خودتان دارید؟ آیا شکست را میپذیرید و از آن تجربه میگیرید یا تمام تلاشهای قبلیتان را زیر سوال میبرید و خودتان را سرزنش میکنید؟
کسی که مهارت خودیاری را در خود تقویت کرده است، در این شرایط شکست را میپذیرد و به جای غصه خوردن برای نتیجه امتحان، چند روزی به خودش استراحت میدهد و بعد از آن مجددا برای موفقیت تلاش میکند.
او به هیچ وجه خودش را بابت شرایط پیش آمده سرزنش نمیکند و به مقایسه خود با دیگران نمیپردازد. مهارت خودیاری یک مهارت مهم و حیاتی است که به شما این امکان را میدهد سلامت جسمی و روحی خود را در هر شرایطی اولویت قرار داده و شخصیتی مستقل و موفق برای خودتان بسازید.
مزایای خودیاری
خودیاری به خصوص در عصر دیجیتال کنونی که در آن افراد از هر طرف و به هر نحوی در حال مقایسه خودشان با دیگران هستند، بسیار ضروری و کمککننده است. از مزایای این مهارت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش اعتماد به نفس
بهبود کیفیت زندگی
تقویت مهارت های اجتماعی و روابط اجتماعی فرد
احساس ارزشمندی
حفظ سلامت جسم و روح
تقویت مهارتهای شخصیتی فرد
افزایش تاب آوری
شفقت به خود چیست؟
شفقت با خود self compassion در سادهترین تعریف، به معنی مهربان بودن با خود است درست مانند مهربانی با دیگران. بیشتر افراد در مواجهه با کسانی که شرایط بدی دارند و غمگین هستند، متوجه درد کشیدن آنها میشوند و سعی میکنند با دلسوزی و مهربانی با آنها رفتار کنند. به این ترتیب شفقت به خود، یعنی فرد هنگام درد و رنج، شرایط پیش آمده را درک کرده و مناسب با موقعیت به آن پاسخ دهیم.
اگر هنگام درد و سختی خودتان را سرزنش میکنید، سعی میکنید با دیگران برخورد نداشته باشید و مدام به این فکر میکنید که اگر به عقب بر میگشتید چگونه میتوانستید جلوی اشتباهاتتان را بگیرید، شما شفقت به خود ندارید.
همه انسانها به طور ذاتی شفقت به خود را دارند، اما متناسب با شرایط جامعه این احساس ممکن است بروز نکند. به عنوان مثال یکی از دلایلی که باعث میشود افراد نسبت به خودشان شفقت نداشته باشند، این است که انتقاد از خود نشانه فروتنی بوده و یک ارزش اخلاقی محسوب میشود. این در حالی است که انتقاد از خود نه تنها باعث پیشرفت نمیشود، بلکه با ممانعت از شفقت به خود باعث اضطراب، افسردگی و بسیاری از مشکلات روانی دیگر میشود.
چطور مهارت خودیاری را یاد بگیریم؟
برای دستیابی به شرایط زندگی ایدهآل و استقلال در جوانب مختلف مالی، شخصیتی، روحی، جسمی و فکری داشتن مهارت خودیاری لازم و ضروری است. این مهارتها هیچ محدودیتی ندارند و همه افراد از هر جنس و سنی میتوانند از آنها استفاده کنند. در ادامه مهمترین روشهای یادگیری مهارت خودیاری را آوردهایم:
خطری شما را تهدید نمیکند، پس از منطقه امن خود خارج شوید. خارج شدن از محدوده امنی که اتفاق خاصی در آن نمیافتد کار سختی است و شجاعت زیادی میخواهد، اما تاثیر مهمی در پیشرفت شغلی و بهبود شرایط زندگی دارد.
لازم نیست همیشه تنها باشید، میتوانید از دوستان و خانوادهتان در مواقع سختی کمک و مشورت بگیرید. لازم است بدانید که انسان، موجودی اجتماعی است و برای پیشرفت به کمک همنوعان خود نیاز دارد.
عادت به تعویق انداختن کارها و اهمال کاری را ترک کنید. اهمال کاری دقیقا برعکس خودیاری است و شما را از رسیدگی به کارهای مهم و تاثیرگذار وامیدارد.
به خودتان اعتماد داشته باشید، شما فردی قدرتمند هستید و استعدادهای نهفته زیادی دارید که از آنها اطلاع ندارید.
با کسانی ارتباط برقرار کنید که به جای نقاط منفی، روی اتفاقات مثبت زندگی تمرکز میکنند و باعث امیدواری شما میشوند
برای بهبود حال روحی و استفاده از مزایای خودیاری، از شکرگذاری غافل نشوید. افراد شکرگزار آرامش درونی بیشتری دارند و برای نداشتههایشان در زندگی حسرت نمیخورند.
استرس و اضطرابتان را کنترل کنید. استرس و اضطراب مهمترین موانع خودیاری هستند و مشکلاتی نظیر افسردگی، عدم تمرکز، فراموشکاری و … را به دنبال دارند.
ورزش کنید تا حال روحی و جسمیتان در کنار هم بهتر شود و حس نشاط و شادابی بیشتری داشته باشید.
تمرین شفقت به خود
برای تمرین شفقت به خود میتوانید از راهکارهای زیر کمک بگیرید:
کمک از رواندرمانگر
مطالعه کتابهای خودیاری و کتاب های توسعه فردی
تقویت آگاهی فرد در مورد خودش
نوشتن در مورد احساسات
کنترل استرس و اضطراب
تمرین یوگا و مدیتیشن